Отац сину

 Нема сумње да живимо у оном што су наши мудри стари називали последњим временима. Све вредности којима су нас учили и наметали нам, сада су огањ који прождире тај свет. И нека је тако, на том пепелу ће се створити плодно тло за ново друштво, које пак не може бити тако ново, већ стара духовност у новим временима. Та духовност нас је чувала хиљадама година и показала се као једином исправном. Сви добро знамо да све потиче из породичног дома и васпитања, па за сад да бацимо неке ставке које отац мора да научи сина.

Гледај саговорника право у очи. Тиме се показује уважавање саговорника као и сопствена чврста увереност.

Да буде добар муж. Али да би син једног дана био добар муж, не може да се остане само на речима већ то и делом мора да се покаже. Личним примером увек треба водити и не треба се устручавати да пред сином покажете љубав, нежност и пажњу према својој жена а његовој мајци. Непосредно искуство ће син сутрадан пренети на своју породицу.

Бити саосећајан. Мудар и снажан мушкарац ће увек показивати саосећајност према слабијима и онима који страдају. Сина учите да се не руга и не исмева слабије и да није снага у томе.

Овладавање новим стварима и сазнањима. Учите сина да буде мудар, да овлада новим знањима, да буде образован и једног дана бољи од оца.

Да не тражи по сваку цену мане у другим људима. Са људима при упознавању увек да приступа поштено, да показује одговарајуће уважавање и пажњу.

Савладавању тешкоћа и неприлика. Отац ће научити сина да ће на њему лежати огромна тежина бриге за породицу и друштва а он ће то моћи да савлада у младости само кроз дисциплину и рад. То ће му донети мудрост, упорност и чисту свест у тешкоћама које га сутрадан очекују.

Ратнички дух!! Наша земља је натопљена крвљу многих који су пали за њу и знања ратовања су важна за нас. Почевши од духа заштитника, која га чине ратником, заштитником себе и своје породице. Будући муж је дужан да добро барата како бушилицом, тако и пушком у случају рата.

А шта би жене требале да уче своје ћерке? Јел ја то треба да пишем или нека жена?

Comments