Моћ чешљања

 Давно сам читао један чланак урађен на основу студије о индијанцима који су били у америчкој војсци као извиђачи. Имали су невероватну моћ испитивања терена и налажења шта треба али је та моћ нагло нестајала, када би их по прописима за службу у војсци, ошишали. И онда спроведу истраживање и нађу да је дуга коса баш та која им даје ту моћ. Касније су рађена слична истраживања и рецимо нађено је да длаке на репу мачке, 'осете'плен на пар стотина метара удаљености. Дакле дуга коса је итекако важна као и њено одржавање. Али ми смо то знали одавно...

Код нас је постојало такво наслеђе и обичај да мушкарац чешља косу своје жене. Сматрало се то и магијском заштитом коју је мушкарац примао од жене. Наши стари су знали доста о енергетским пољима око нас, чак и о торзионим пољима, па и чакре су наш изум (првобитни назив су чари), и тада је било познато да је у дугој коси жене велика сила која ствара заштитни круг око мужа и штити породицу од неприлика. Код нас је дуга коса била уобичајена до 19. века а онда је један Обреновић забранио... дуга коса дотле је било облежје лепоте, како мушке, тако и женске. Чешаљ у мушким рукама је љубав и радост у породици.

Чешљање косе је сматрано посебним обредом, које је давало осећај космичке енергије и протока животне енергије. Док смо мали, косу су нам чешљали родитељи, нешто касније то сами радимо док то коначно не препустимо изабранику нашег срца и душе. Сматрало се да када муж чешља косу своје жене да тиме ојачава породицу али и побољшава личне односе и помаже отклањању неприлика, ако постоје. Чешљање се изводило два пута дневно, прво је било јутарње и сматрало се да то даје жени поредак и сређује њене мисли, помаже да буде сталожена пред предстојећим обавезама тог дана. Вечерњи је такође битан, помаже да се жена среди после напорног дана, да се из ње избаци тзв, негативна енергија и да мирне главе оде на починак.

Чешаљ мора бити урађен искључиво од природних материјала, и то је најчешће дрво јер се такав сматра подобним за повољно дејство како на наше тело, тако и на нашу душу и прочишћује нам енергију. Чешаљ је сматран неком врстом заштитног предмета и нису га никако давали другима на кориштење. Лепе мисли у току чешљања су наравно неизоставне, и треба говорити жени како је лепа, мила, нежна, снажна...

И шта ми ово паде на памет да пишем? Јутрос ми паде поглед на груди и видех да скоро да је једва остало седих длака ту. На то и не бих обраћао пажњу да ми жена почетком године не рече да ту имам много мање седих длака него нешто раније, и стварно, пре нешто јаче од године, то је све било скоро бело. И онда крену мисли на ту тему, длаке, коса, виталност... добро, није то због чешљања дрвеним чешљом, ту си ипак примењене друге технологије, које према ретким упућеним могу човеку дати животни век до двеста година. Али нећу о томе, није тема а и не желим да ми замисли опет покраду као много пута пре тога. Него, ел сте приметили да сви ови који бајају нешто о здрављу, виталности и слично... да су скроз седи и бели? Дакле нешто им још недостаје у њиовим сазнањима.

Comments