Коловрат

Коловрат заштитни символ Древних Словена, који се у новије доба често брка са нацистичким симболом из времена Трећег Рајха (који у ствари и јесте украден наш симбол). Најстарији је нађен у Украини и стар је неких десет хиљада година и за нас има дубоко сакрално значење и он је истински наш симбол. Као један од наших најдревнијих симбола, он симболизује пут Сунца као и Богове везане за то, Сварог и Хорс. Коло код нас значи круг, точак и он и изгледа као точак са зрацима чији су крајеви савијени у једном правцу, што означава окретање.

Био је то веома важан симбол наших предака, обележавао је живот, рад, празнике и важне догађаје и сви су они били део соларног календара а само Сунце је било симбол живота, силе и плодности. Огромно значење има окретање коловрата, у васиони се све окреће, од најситнијих честица па до планета и галаксија и Коловрат тако симболизује све то. Коловрат је као слика присутан и на звезданом небу, ако повучете замишљене линије између сазвежђа Велики и Мали медвед у време зимског и летњег солстиција, могу се уочити делови Коловрата. Ако у до додате пролећну и јесењу равнодневницу, знак Коловрата је очигледан.

Истраживачи су налазили и још увек налазе ове симболе од Србије до Русије, има их од свакодневних употребних предмета па до надргобних споменика. Очигледно да је код нас он био веома моћан заштитни знак. Њиме је такође украшавана и одећа као и кућа где је имао улогу проводника божанског сунчевог светла и као духовна сила је одбијао зло. Није лако проценити важност Коловрата, он је такође људима означавао законе небеске, завет Богова и неопходност да их се придржавају, симбол сталног кретања и обнављања, одражавао је поставке света и магично средство заштите. Био је и средство добијања помоћи и заштиту Богова, како за мушкарце, тако и за жене.

Има две врсте ротирања сунчани и противсунчани. Сунчани је смер окретања као и Сунце и он симболизује заштиту добрих Богова, сигурност и постојаност, стварност и силу. То су у суштини мушка начела и често је био кориштен код мушкараца. Противсунчани  симболизује моћ и подземни свет, проницљивост и скривене чаробне моћи, што су биле особине женског начела. Такав знак, заједно са Луницом, могле су да носе жене.

Данас, иако је доста од сакралног знања изгубљено, људи поново почињу да носе Коловрат, као симбол планета, галаксија и кретања Сунца и као наставак поштовања предака и њихове величине и као поштовање древних вредности и знања. Ношењем Коловрата особа се такође одређује национално и показује поштовање и веру према својим прецима. А материјали како их праве су разни, од дрвета до злата а злато можда и најбоље приказује његову моћ.


Comments