Ромб


Ромб као соларни симбол, постоји од древних времена у нашој култури и има пуно значења. Он може бити годишњи циклус, земља, плодност, женска правила, световни приказ жене, продужетак живота. У зависности од положаја на шари, може да означава и место где обитава душа. Код нас је доста био примењиван на народном везу а код других нама братских народа, прилично и на одећи. То је било посебно приметно код жена и мајки које су то носиле од тренутка када су остајале у другом стању.

Постојале су четири варијације ромба које су биле на одећи, у начелу на рукавима и грудима, и то је означавало промене у животу и неумитност одласка са овог света. Та пролазност времена је приказивана променом облика у шари, где су садржане косине и троугласти облици. Један варијација се носила од рођења па најдаље до осме године, када је био замењен другим моделом а да би касније био замењен још једноставнијим, везен само црним концем. У позном добу, жене су носиле то извезено у танком низу и на белој тканини.

Такав поредак је означавао и тело као привремено пребивалиште душе и знацима на шари је означавано постепено приближавање наше душе другом свету, свету наших предака. Промене у шарама су показивале и промене соларног календара. Све укупно, ромб је симбол нашег битисања на земљи, животних промена и дома душе.

Comments