Фарадејев виски

Године 1881, Никола Тесла је почео са службом у Будимпешти, у телефонском предузећу. Следеће године се сели у Париз где почиње да ради за Континентал Едисон Компени. Они су отворили постројење у Стразбургу у Немачкој и Цар Вилхелм 1 је био присутан на свечаности. Кратак спој је уништио постројење па је предузеће послало Теслу из Париза да изврши поправку. За то му је обећана добра награда. На опште задовољство, одрадио је чудесан посао поправке и Тесла се вратио у Париз. Тражио је обећану награду али су се надлежни правили луди. Тесла је дао отказ, продао своје ствари и укрцао се на брод за Америку.

Тамо је стигао 1884, са неколико новчића у џепу, књигом поезије и препоруком да се јави Едисону. Добио је посао да поправља генераторе струје. Посебно му је дат задатак да пројектује нови динамо који би заменио основне Едисонове динамо машине. Тада је имао плату од 18 долара недељно а обећано му је чак 50.000 долара ако успешно уради пројекат. Радио је 18 сати дневно да одради пројекат. Када је по завршеном послу тражио од Едисона да му исплати понуђену награду, овај му је рекао да је то била шала. Дао је отказ и копао је канале за два долара дневно само да би преживео.

Касније је почео да ради за Вестингхаус и да држи предавања студентима. Његови патенти су се ређали а новине писале о њему. Године 1892 је путовао Европом и држао предавања студентима. Тесла није давао предевања два пута истим људима. Путујући по Енглеској, Џејмс Девар га је замолио да одржи једно предавање групи научника. Испратио је Теслу до Фарадејеве фотеље и за њега отворио последњу боцу вискија која је остала после Фарадејеве смрти 1867 године. Након што је потегао који гутљај, Тесла је пристао да одржи предавање.

Наравоученије- ники не'да трпи будалу и пре ће скогрће ки поганац у рупу но да га кретени искоришћаву. Ал уз лепу реч, поштовање и добру капљицу, све се може! А виски је највероватније био Dewar's Scotch Whiskey.

Comments