ЕУ корени

Године 1941. је министар економије Трећег Рајха, Валтер Функ (Walter Funk), објавио нацрт звани Europaische Wirtschafts Gemeinschaft, а који је био нацрт Европе после рата са јединственом валутом и тржиштем. Документа тог нацрта су заплењена 1945. у коме је Европе представљена као федерална заједница а опет засновано се на Лењиновој замисли да је федерација прелазни облик заједнице свих народа.

Данас је готово немогуће наћи разлике између устројства ЕУ и нацрта одобреног од Хитлера, у коме је наравно Немачка требала имати водећу улогу. Први председник европске комисије у 1958. је био Валтер Халштајн (Walter Hallstein) који је за време нацистичке Немачке био један од твораца и заговорник закона којима је Јеврејима одузето све и на крају и истребљени. Био је члан неких нацистичких организација али не и саме НСДАП. Био је заговорник чисте германске крви.

Халштајн је на фотографији означен бројем 1., остали су исто истакнуте личности из нацистичке Немачке, занимљив је овај под бројем 2., Лудвиг Ерхард, који је био економски саветник ИГ Фарбен, који је правио Циклон Б, којима су убијани људи у конц логорима.

Comments